Waar afstand normaal gesproken wordt gemeten in meters, hanteert wereldstad Sydney een ander systeem. En daarbij doel ik niet op het feit dat er in sommige landen in voeten of mijlen gemeten wordt. In Sydney staan alle afstanden op de voetgangersbordjes in de stad namelijk aangegeven in minuten en ook op de matrixborden langs de snelweg wordt de afstand tot het volgende dorp in minuten aangegeven. Nou kan dat laatste nog handig zijn in verband met de verkeersdrukte, maar het eerste is toch vreemd.

Vooral omdat een afstand gemeten in meters controleerbaar, en daardoor objectief, is. Een afstand gegeven in een tijdseenheid, te weten minuten, is daarentegen subjectief en afhankelijk van een aantal externe factoren. Daarom wordt overal ter wereld een afstand gegeven in meters (of andere meeteenheden), en niet in kilo's, wisselkoersen of minuten. Behalve dus in Sydney.


Er vanuit gaande dat de aangegeven minuten zouden berusten op een landelijk bekende en algemeen gebruikte standaard loopsnelheid die bij alle Aussies bekend was, speurde ik het internet af naar deze berekening. Dat bleek een tevergeefse zoektocht: de wandelsnelheid per minuut bleek niet te bestaan. Dat betekent dus dat er iemand -wellicht enkele personen- na het plaatsen van alle palen met een stopwatch de straat op zijn gegaan, om te bepalen hoe ver het lopen naar de volgende paal is. Wellicht hebben ze de trajecten vaker gelopen en de gemiddelde tijd genomen. Hoe dan ook: de afstanden worden aangegeven in minuten.

Wil je dus in Sydney lopen en heb je een wandelstuk, blessure of lichamelijk beperking? Pech gehad. Op het bordje staat dat het 10 minuten lopen is van Mrs. Macquaries Chair naar Circular Quay, dus je loopt maar door.