Dat de meeste al dan niet ongeschreven gedragsregels die in West-Europese landen gelden in het verkeer, in Australië niet gelden, had ik inmiddels voor lief genomen. Toch blijft het verkeer in Australië iets waarover je je kan blijven verwonderen. Zo kan het zomaar zijn dat wanneer je aan het inhalen bent, de rechter rijstrook opeens wordt gebruikt door iemand die rechts af wil slaan, waardoor al de inhalende voertuigen vol in de ankers moeten, om vervolgens via de linker (!) rijbaan de afslaande auto te passeren. Links inhalen mag overigens sowieso. Het is niet verboden, maar wordt wel officieel afgeraden door de Australische equivalent van het ministerie van verkeer.


Nog zo een: om de zoveel tijd verandert de linker rijbaan onaangekondigd in een parkeerbaan. Meestal is dit op 30 of 50 km wegen, niet heel gevaarlijk dus, maar ook op 70 of 80 km wegen is deze gang van zaken niet ongewoon. Hoewel dit wellicht wat gevaarlijk klinkt -en ook zeker is-, is er wel degelijk over nagedacht. De betreffende gebieden waar dit parkeren toegestaan is, zijn gemarkeerd met gele, onderbroken strepen en kleine bordjes waarop de tijd staat waarop geparkeerd mag worden. Vanzelfsprekend zijn deze strepen geheel onzichtbaar als er auto's geparkeerd staan. De bordjes verschillen overigens: per straat is parkeren op andere tijden toegestaan. Vaak komt het er op neer dat er tussen de spitsuren (dus grofweg tussen 7 uur in de ochtend en 7 uur in de avond), niet geparkeerd mag worden. Daarbuiten wel.

In feite is het dus een soort levensgevaarlijke spits-parkeer-strook. Enerzijds een handige oplossing om zowel de drukte op de wegen in en rondom Sydney tegen te gaan. Die is namelijk buitenproportioneel in de ochtend en namiddag. Anderzijds lost het het grote parkeerprobleem dat er is deels op. Waar er steeds meer flats met appartementen gebouwd worden, blijft het aantal degelijke parkeerplekken voor auto's achter. Gevolg is dat mensen hun auto vaak ergens in de berm parkeren. Een oplossing waar echter, geheel op z'n Australisch, van tevoren niet heel lang is stilgestaan bij mogelijke neveneffecten. Waar het voor verlichting zou moeten zorgen, wordt het toch al chaotische verkeer in de wereldstad er alleen maar onoverzichtelijker op.